Nieuws

Het droevige bericht bereikte ons dat op 2 februari 2023 is overleden

Sjef van den Broek uit Oss. 

Ons medeleven gaat uit naar de familie en wensen hen veel sterkte.

PHOTO-2023-02-04-09-02-09.jpg10

===========================================================

10 en 11 september 2022 Historische grondverzetdagen – Schaijk

 

Lokatie : zandwinning aan de Palmstraat in Schaijk.

In het weekend van 10 en 11 september 2022 kunnen leden van HIGRO zich nog een keer uitleven, deze keer in de zandwinning op de locatie van Gebr. V.d. Brand en van Oort aan de Palmstraat in Schaijk.

Inschrijving kan alleen via het invulformulier op de website.

Niet-leden die graag mee willen doen kunnen zich als lid aanmelden, kost maar  € 25,– per jaar. Daarvoor kunt u gratis deelnemen aan alle evenementen van HIGRO en gratis meedoen met de BBQ.

Bezoekers zijn welkom, parkeren is gratis. Wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld in de daarvoor bestemde “emmer”.

========================================================

 

Even een mooie mededeling, wij  kunnen melden dat we voor het noorden van land een evenement op 23 en 24 Juli 2022 in Nij Beets georganiseerd hebben, op de locatie van het Zandwinning aan de Beesterweg , 9294 GC Nij Beets.

Maar als er nog hobbyisten zijn in het noorden van het land die met een oude kiep vrachtwagen of een oude machine ook graag mee willen doen ,zouden een mailtje kunnen sturen naar info@higro.nl. En voor 25 euro ben u de hele jaar lid.

Of kijk op

www.historischgrondverzet.nl

===============================================================

Jaarvergadering en bezoek Ahlmann

Na 2 jaar Corona beperkingen hebben we op 19 febr. 2022 weer een winteractiviteit kunnen organiseren. We waren welkom bij Ahlmann Nederland en hebben daar tevens onze jaarvergadering gehouden.
Na de jaarvergadering hebben we een uitgebreide rondleiding gekregen door het mooie bedrijf van de familie van Oort.
 
Nu Nederland weer beetje bij beetje open gaat hebben we voor dit jaar een aantal mooie buiten activiteiten staan. Maar daar later dit jaar meer over.
 
Namens de Vereniging Historisch Grondverzet willen wij  Arjan van Oort en familie en medewerkers van  Ahlmann – Mecalac Nederland hartelijk bedanken voor de gastvrijheid, de leerzame en aangename middag en de hapjes en de drankjes.

 

——————————————————————————————————–


Filmmiddag van 20-11-2021.

Vanmiddag hebben we met een aantal leden een mooie film middag gehad .Het was een geslaagde middag om naar oudere films te kijken. Van Dragline Hovers en Pasal en het op eigenkracht verhuizen van een bruinkool wielgraafmachine (O&K Schaufelradbagger 261). En daarna een mooie oude film over het aanleggen van gasleiding en het drooglegging van Zeeland na de watersnoodramp in Nederland naar Henschel auto’s.

(En hartelijke dank aan de heer Wim van den Borne voor de film middag).

Gepubliceerd door Gijsbertus van den Hoofdakker.

 

——————————————————————————————————–

 

Verslag grondverzetdagen 2021 Wanssum

De clubdagen van het afgelopen weekend 4 en 5 september 2021 in Wanssum zijn weer voorbij. Onder de stralende zon hebben we een gevarieerd aanbod van materieel aan het werk gezien. Lachende gezichten, veel rookpluimen en mooie verhalen.

Al met al zeer geslaagd ondanks dat er minder machines ingeschreven waren als een jaar eerder. Natuurlijk, Covid en de beperkingen dragen daar aan bij. Het stapelen van kleine evenementen in het laatste kwartaal omdat het beperkt kan, zorgt ook er voor dat er gekozen wordt waar je heen gaat met je machine. Begrijpelijk uiteraard, vaak zijn Higro dagen gebonden aan weekenden door het jaar heen.

Voor het komende jaar hopen we weer de ouwerwetse dagen te kunnen organiseren, met publiek en dat we het kenbaar kunnen maken in de diverse media.

Maar eerst kijken we uit naar de volgende activiteit maar daarover later meer.

Met vriendelijke groet,

Hans van Gemert vz Higro.

—————————————————————————————————————————–

Grondverzetdagen in de haven van Wanssum alleen voor leden op 4 en 5 september 2021.

—————————————————————————————————-

Helaas is het grondverzetevenement voor de leden, dat van 23 en 24 juli 2021, in Bant was gepland afgelast i.v.m. de nieuwste coronamaatregelen.

———————————————————————————————————

Verslag bezoek MEC Dronten op 26 juli 2021.

Na bijna een jaar niks kunnen en mogen doen in verband met de beperkingen van corona hebben we vandaag, zaterdag 26 juni 2021 weer een activiteit kunnen organiseren. Dit keer waren we met een 40-tal
leden te gast bij MEC (Mechanisch Erfgoed Centrum Dronten). Op deze mooie zomerdag hebben we genoten van de gastvrijheid van het museum  en de vele machines, materialen, onderdelen, oudheden, prullaria,  et cetera. Te veel voor de liefhebbers om in één dag te bekijken.

De Insley dragline die 30 jaar onder de grond gezeten heeft en weer te voor schijn kwam bij het graven van een vijver is  nu in het museum tentoon gesteld. We  hebben voor nu even een tijdelijk naambordje kunnen regelen. Later zal het originele naamplaatje weer terug op de machine worden aangebracht zodat de machine weer origineel is. De voorzitter vertelt één en ander over de dragline.

Tevens werd bekend gemaakt dat de grondverzetdagen in Bant in beperkte mate weer doorgang kunnen vinden.  Dat zal zijn op 24 en 25 juli 2021. Wegens plaatsgebrek zal dat zijn met een klein aantal machines en zonder publiek.

De dag werd afgesloten met een drankje en ieder keerde tevreden huiswaarts.

Hier bij willen we MEC Dronten nogmaals hartelijk bedanken voor de
gastvrijheid en voor de mooie dag.

 

WANSSUM 2020, VERSLAG EN JAARVERGADERING.

Vanwege corona kon Higro  in2020 geen activiteit van de grond krijgen. Zelfs onze jaarlijkse ledenvergadering begin maart moest uitgesteld worden. Ook ons bedrijfsbezoek aan de firma Staad kon niet doorgaan. Echter ons grondverzet evenement op zaterdag 5 en zondag 6 september ging wel door. Voor de zevende maal te gast  bij H. Maessen deze keer niet in de zand put maar in de nieuwe haven van Wanssum die uitgebreid word.

 

Voor Higro was dit het eerste event van 2020. Door de uitbraak van het Corona-virus waren alle evenementen stil komen te liggen. Voor het event in Wanssum was dan ook niet al te veel aandacht in de media geschonken.

Grondverzet in de breedste zin van het woord was er aanwezig. Harrie Maessen had er voor gezorgd dat de deelnemers zinvol grond en zand konden verzetten. Zand werd er uit het havenbekken geladen en naar boven in een depot aan de andere kant van het terrein gereden. Draglines laden tractoren met kip- en klapkarren met teelaarde, waarna deze ze ook in depot rijden. Bulldozers, rups- en wielladers houden de depots bij. Zaterdags om 4 uur werd het grond verzet stop gezet en werd alsnog de uitgestelde leden vergadering gehouden in de verkorte versie. Het belangrijkste punt was de uitbreiding van het bestuur. Nico had te kennen gegeven dat hij wilde stoppen als voorzitter. Bij hand opsteken werden Hans v Gemert en Gijs Hoofdakker als nieuwe leden in het bestuur opgenomen Hans als nieuwe voorzitter en Gijs als PR man.

Op het eind van de vergadering werd met een speech en een passend cadeau Nico uitvoerig bedankt voor het oprichten en draaiende houden van de club.

=====================================================

Na de vergadering kon iedereen meteen aanschuiven aan het Schnitzeldiner.

Zondagmorgen starten de machines weer bleven actief tot 3 uur en werden de activiteiten gestaakt, de machines opgeladen  en gingen de deelnemers moe maar voldaan naar huis. Nog de tent afbreken en het terrein opruimen en aan een paar prachtige dagen kwam een einde .

——————————————————————————————————–

Jaarvergadering 2020

De bijeenkomst en jaarvergadering van 14 maart 2020 kon in verband met het coronavirus niet doorgaan.

Deze wordt nu gehouden tijdens de Higro grondverzetdagen in Wanssum op zaterdag 5 september 2020 om 16.00 uur. Het belangrijkste punt is de bestuursverkiezing. In verband met de Corona maatregelen hebben alleen leden toegang tot het evenement.

adminNieuws